Home    Korte verhalen    Curriculum vitae    Fragment    Leestip    Citaten    Foto's    Gastenboek    Contact   


Rascha Peper - Verfhuid (19-05-2006)
Rascha Peper - Verfhuid
Uitgeverij Nieuw Amsterdam - 2005
Bladzijden 144

Thema

Hoe ver ga je in zaken als hebzucht en verslaving? En dan hebben we het niet over drank of drugs, maar over het willen hebben hebben hebben van schilderijen.

Hoofdpersoon

Arnold Kee is een homoseksuele kunsthandelaar van midden vijftig. Zijn bescheiden winkel loopt redelijk en hij heeft een jonge enthousiaste vriend, Pascal, de van bloemschikken houdt.

Het Verhaal

Al jaren komt de ontoegankelijke Duitse kunstverzamelaar Terwindus bij hem in de zaak. Ze praten wat over nieuwe aanwinsten, maar het contact blijft formeel en Arnold krijgt geen vat op de man. Totdat hij onverwacht bij hem thuis wordt uitgenodigd. Wat hij daar ziet gaat zijn voorstellingsvermogen te boven. Hij heeft niet te maken met zomaar een kunstliefhebber, maar met een geobsedeerde gek. Zeker waar het het werk van Caspar David Friedrich betreft.
Als het Wallraf-Richartz Museum in Keulen Terwindus benadert om een van zijn Friedrichs in bruikleen te vragen, vraagt hij advies aan Kee. Dit verstevigt hun contact en Kee krijgt een onvermoede en schokkende kant van zowel Terwindus als de kunstwereld te zien.
De verliefdheid van Terwindus op zijn schilderijen is confronterend voor Kee. Want wat zegt dat eigenlijk over zijn liefde voor Pascal? En houdt hij echt van kunst, of is hij gewoon een gewiekste zakenman?

Mening

Als Rascha Peper een nieuw boek geschreven heeft weet ik nooit hoe snel ik naar