Home    Korte verhalen    Curriculum vitae    Fragment    Leestip    Citaten    Foto's    Gastenboek    Contact   


Alice Munro  (14-02-2014)
Eigenlijk is het verhaal niet zo ingewikkeld. Het speelt zich af in het Canada van 1945, waar de negentienjarige Jill zwanger is geraakt van haar vriend George. Ze trouwen, en George vertrekt als gevechtspiloot naar Europa, waar hij verongelukt. Jill trekt bij haar schoonzussen en schoonmoeder in, en probeert haar studie tot violiste weer op te pakken. Dat lukt niet best, want steeds als ze haar viool oppakt, begin het kind te huilen. Zussen Iona en Ailsa bieden uitkomst, en nemen een groot deel van de verzorging op zich. Vooral de labiele Iona is idolaat van het kind. Als Jill op een dag alleen is met haar baby, en weer niet aan musiceren toekomt, doet ze een pietsie slaapmiddel in de flesvoeding om het geschreeuw te stoppen. Het werkt, want de baby verzinkt in een diepe slaap, zo diep, dat Iona bij thuiskomst denkt dat Jill het kind vermoord heeft.

Zoals in alle verhalen van Alice Munro (Ontario, Canada,1931) gaat het niet om ingewikkeld plot of om een verrassend einde. Over het algemeen lezen haar verhalen vlot weg, maar er is altijd een schurende ondertoon. Zo ook in dit verhaal, een van haar meest ontoegankelijke overigens, want de vertelinstantie is lastig te traceren. Het is een ik-figuur die over haar moeder schrijft, zoveel is voor het oppervlakkige oog duidelijk. Maar daar zit nou juist ook een gemenigheidje: de ik-figuur is beurtelings het jonge kind van toen, en de volwassen vrouw van nu. Het glijdt onmerkbaar om elkaar heen, en dat geeft het verhaal iets ontregelends, omdat het verhaal simultaan vertelt wordt door een ik-verteller die zowel een bozig kind is, als een genuanceerde volwassene.

En dan de chronologie. We vallen meteen in de droom die in de titel genoemd wordt. In een zomerse wintertuin, of winterse zomertuin, is de moeder op zoek naar haar misschien wel dode baby. Als lezer voel je onheil. Is het een voorspelling? Maar de ik-figuur vertelt het na, dus alles zal wel goed gekomen zijn. Dan verplaatsen we ons naar een vroege ochtend in